16 november 2020

We ❤️ Glamping! Naast het selecteren en delen van de mooiste, uniekste en bijzonderste kampeerervaringen met de wereld, ontdekken we zelf natuurlijk ook het liefst one-of-a-kind glamping accommodaties. Als we niet het internet afspeuren naar bestemmingen om aan de Glampings collectie toe te voegen, zijn we vaak in één onze vele safaritenten, yurts of lodges te vinden. Bij Glampings vinden we het namelijk belangrijk om de accommodaties die we aanbieden ook zelf te ervaren. Zodat het voorwerk al is gedaan en jij 100% van je vakantie kunt genieten. En hoe kan dat beter dan met een kijkje achter de schermen? Vandaag nemen we je mee naar Bartlett Lodge Resort in Ontario, Canada. En inderdaad, een accommodatie bezoek in Canada tijdens de coronacrisis? Hoe zit dat? 

Fotocredits: Nicholas Stepchuk

Wie, wat, waar in coronatijd?

In juni van dit jaar, na de eerste coronagolf, werd het voor mij als partner van een Canadese vriendin eindelijk weer mogelijk om naar Canada te reizen. Sinds juni verblijf ik hierdoor in de landelijke omgeving van Mono, Ontario. Ruim een uur rijden van de metropool Toronto en ver af van de corona brandhaarden.
De afgelopen maanden heb ik me vanaf deze locatie goed kunnen verdiepen in het prachtige accommodatie aanbod in Canada, met name in de regio Ontario. Nu is de term “glamping” nog niet zo doorgebroken zoals we het kennen in Europa en in Nederland, echter is de Canadees een liefhebber van natuur, kamperen en van buitenactiviteiten. Veel mensen gaan hier met familie en vrienden in het weekend naar een cottage of een vakantiehuisje om samen te genieten van de prachtige natuur. Het is naar mijn idee een kwestie van tijd voordat glamping hier volledig doorbreekt. En deze ontwikkeling zal alleen maar sneller plaatsvinden vanwege alle corona beperkingen waarbij mensen juist meer behoefte hebben gekregen aan buiten zijn, privacy en het vermijden van grote druktes.

Een van de populaire natuurgebieden waar men in Ontario naartoe trekt is Algonquin Provincial Park: een prachtig natuurgebied met schitterende wandel- en kanoroutes, mooie vergezichten en een breed scala aan wildlife: van elanden, vossen, coyotes, herten tot aan wolven en (zwarte) beren. Midden in dit prachtige natuurgebied ligt het historische Bartlett Lodge Resort, onze glamping bestemming voor een nacht.

Onze kampeerervaring

Temidden van Algonquin Provincial Park aan Cache Lake ligt het historische Bartlett Lodge Resort, een resort dat al sinds 1917 reizigers verwelkomt en sinds 1997, na de overname door Marilyn & Kim Smit, is gerenoveerd tot een modern verblijf met het behoud van het verleden en respect voor de natuur. Rondom het hoofdgebouw zijn een groot aantal cabins, suites en 2 Prospector Tenten (ook wel Pionierstenten genoemd) geplaatst, elk met uitzicht over het meer. 

De Bartlett Lodge is alleen met een watertaxi te bereiken, wat de beleving van het verblijf extra uniek maakt. Hierdoor heb je voldoende privacy en zit je ver weg van de wandelaars en kanoërs die met mooi weer in grote aantallen naar het park toekomen.

Fotocredits: Nicholas Stepchuk

We melden ons bij de steiger van het meer waar we via een paaltelefoon direct in contact staan met de receptie van Bartlett Lodge. Onze uiterst vriendelijke gastheer Nicholas Stepchuk (tevens de huisfotograaf van Bartlett Lodge en leverancier van een aantal natuurfoto’s bij dit blog) regelde direct een watertaxi om ons op te halen. 

Het is namiddag als we arriveren met onze watertaxi. Na een korte vaarttocht van 10 minuten, krijgen we gelijk een goede indruk van de prachtige ligging van de lodge. Bartlett Lodge ligt verscholen tussen de bomen en met de reflectie van de ondergaande zon op het meer was het plaatje compleet: we wanen ons gelijk in de Canadese wildernis, maar wel met de luxe van nu.  

De schipper van de watertaxi begeleidt ons naar de Prospector Tent, hier slapen we deze nacht. De Bartlett Lodge beschikt over 2 tenten die bij elkaar zijn geplaatst. Maar op zo’n manier dat je volledig geniet van privacy en je voldoende uitzicht hebt op het meer vanaf het plateau waarop de tent is geplaatst. Elke tent beschikt over eigen sanitair en douche in een gebouwtje vlakbij de tent.

De inrichting van de tent is simpel en beschikt over een stoel, kast, een groot bed en een straalverwarming.  Vlakbij de tenten is ook een gezamenlijk gebouw te vinden met een spelletjesruimte en tv. Echter was dit gesloten vanwege Covid-19.

Fotocredits: Nicholas Stepchuk

Restaurant

Bij aankomst mochten we gelijk een voorkeurstijd doorgeven voor ons diner in het hoofdgebouw. Naast het restaurant vind je hier ook de receptie, souvenirs, een maquette van de lodge en een lobby met houtkachel en zitgedeeltes. We keken enorm uit naar het diner aangezien Bartlett Lodge bekend staat om zijn gastronomische keuken.

Vanwege Covid-19 is het restaurant opgedeeld in tijdsloten zodat er voldoende afstand gehouden kan worden door de gasten en het personeel. In Canada hanteren ze 2 meter (6ft) afstand in plaats van 1,5 meter. Regels worden over het algemeen goed nageleefd, het personeel draagt overal mondkapjes (zelfs op de open watertaxi) en ook als gast loop je met een mondkapje op tot het moment dat je bij de tafel bent gearriveerd.

Om 19.00 melden we ons in het restaurant waar onze naambordjes al klaarstaan bij onze mooi gedekte tafel. De ambiance van het restaurant is warm, met een open haard en sfeervolle decoraties; overal vind je foto’s of items terug die iets vertellen over de geschiedenis van de locatie.

Fotocredits: Nicholas Stepchuk

In het restaurant krijgen we  een driegangen diner aangeboden waarbij we per gang de keuze hebben uit 3 gerechten. Bij het voor- en hoofdgerecht is er de keus tussen vegeterisch, vis of vlees. Wij gingen o.a. voor de steak op een bedje van aardappelpuree met Brusselse spruiten en als dessert een Jack Daniels Cheesecake.  Het eten was smaakvol en culinair van een hoog niveau. De bediening was snel en vriendelijk.  

Na afloop van de maaltijd genoten we buiten nog eventjes van de heldere sterrenhemel die we bekeken vanaf de houten steiger. Echter koelde het flink af waardoor we snel de warmte opzochten van onze tent.

Na een zeer koude nacht (onder vriespunt) mochten we ons weer melden in het restaurant waar een uitgebreid ontbijt op ons stond te wachten, Het ontbijt is uitstekend en zorgt voor een goede bodem voor de vele activiteiten die je kan ondernemen in het park.

Activiteiten

Bij je verblijf heb je als gast de beschikking over een kano en kan je zelf het meer ontdekken. Een van de mooiere wandelroutes, met als hoogtepunt schitterend uitzicht over Algonquin Provincial Park, kan je ook halverwege starten door met je kano naar het middelpunt te roeien of je te laten afzetten met de watertaxi.

Er worden ook activiteiten aangeboden met gids, waarbij je o.a. in de voetsporen kan treden van Tom Thomson, een kunstenaar met liefde voor de natuur, die 100 jaar geleden onder mysterieuze omstandigheden het leven liet op Canoe Lake in Algonquin Provincial Park.

Wij kozen voor een korte kanotocht over het meer en een ochtendwandeling op de Moose Trail, een route waarbij je de kans hebt elanden te spotten, die we helaas niet hebben gezien tijdens deze wandeltocht. Gelukkig heeft de huisfotograaf Nicholas meer geluk gehad tijdens zijn wandelingen.

Fotocredits: Nicholas Stepchuk

Ons oordeel 

Bartlett Lodge Resort is een geweldige bestemming. Het kan ook bijna niet misgaan met zo’n spectaculaire ligging temidden van Algonquin Provincial Park. 

Het diner en ontbijt waren van de allerhoogste kwaliteit én gecombineerd met de ambiance een absolute aanrader.
Een minpunt van het restaurant is het ontbreken van een alcoholvergunning vanwege de ligging in een provinciaal park. Nu mag je als gast wel je eigen wijn meebrengen, alleen hebben wij dit vooraf niet goed meegekregen. Hierdoor ontbrak een goed glas rode wijn bij het eten, wat een meerwaarde was geweest bij het voortreffelijke diner. 

Het uitgebreide aanbod van activiteiten zorgt ervoor dat je gemakkelijk een lang weekend of week in Algonquin Provincial Park kan verblijven. De omgeving is prachtig en geeft je het echte Canada gevoel. En met een beetje geluk spot je een eland, vos of zwart beer wat de wildernis beleving helemaal compleet maakt.

De glamping ervaring zelf is erg basic. Er ontbreekt goede en sfeervolle verlichting doordat je alleen de beschikking hebt over een zaklamp die ook als nachtlampje is te gebruiken. Daarnaast is de tent niet voldoende geisoleerd tegen de kou. De kleine straalkachel in de tent kreeg de tent tijdens de koude nacht niet verwarmd. De nette toiletruimte en douche in het bijgebouw waren overigens wel goed op temperatuur. 

Nu verbleven wij aan het einde van het herfstseizoen, waardoor de kans op een koude nacht aanwezig is. In de zomer hadden we veel meer gebruik kunnen maken van de zitplek voor de tent of van de lobby en gezamenlijke ruimte. Dit was nu niet mogelijk vanwege Covid-19. De kans is groot dat de glampingtent in de zomer (en buiten covid-19) een hele andere beleving had gegeven. 

Desondanks was ons verblijf een buitengewone ervaring die we absoluut niet hadden willen missen. Breng je een bezoek aan de provincie Ontario tijdens je rondreis in Canada, vergeet dan zeker niet te stoppen in Algonquin Provincial Park. Heb je ook het budget om een nacht bij het Bartlett Lodge Resort te verblijven (reserveer op tijd, de accommodaties woorden maanden vooraf geboekt ) in een van de tenten of cabins dan is dat zeker een aanrader.

Wat kost een verblijf?

Een verblijf bij Bartlett Lodge Resort in een Prospector Tent kost $800, omgerekend € 510, op basis van 2 nachten (minimale verblijf) inclusief ontbijt en diner. Je kan je verblijf boeken via https://bartlettlodge.com/

Geintresseerd in de foto's van Nicholas Stepchuk? Check meer van zijn werk via de volgende links: http://stepshots.aolcottawa.com/ & https://www.instagram.com/n.stepchuk/